Το Ίδρυμα Via Egnatia Foundation: Γεφυρώνοντας τα Βαλκάνια

bridge

Το ‘Ίδρυμα Via Egnatia Foundation (VEF) δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό να δώσει νέα πνοή στην παλιά οδό. Το VEF βλέπει την Εγνατία σαν ένα θησαυρό που θα πρέπει να προστατευτεί με συντονισμένες δράσεις από την Αλβανία, τη ΠΓΔΜακεδονίας, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το VEF θέλει να υψώσει την Εγνατία σε σύμβολο της ενότητας και να την μετατρέψει σε διεθνές μονοπάτι που θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που ζουν κατά μήκος της. Όλες οι δραστηριότητες του VEF έχουν σκοπό να συμβάλλουν στην ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών επαφών, στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της και εντέλει στη δημιουργία κλίματος φιλίας και ειρήνης.

Τι κάνει το VEF;

Κοινή επιστημονική έρευνα

lina

Μέχρι σήμερα οι επαφές μεταξύ των ερευνητών της Εγνατίας σε διάφορες χώρες ήταν ελάχιστες. Το VEF σπάει αυτήν την απομόνωση με διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις. Έτσι δημιουργούνται οι προοπτικές να διαμορφωθεί μια κοινή ματιά στην ιστορία και να περιοριστούν οι εθνικιστικές τάσεις στην αρχαιολογία και ιστοριογραφία των Βαλκανίων. Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς σε επί μέρους αρχαιολογικές έρευνες.

Το διεθνές μονοπάτι

Στη διάρκεια του Καραβανιού 2009-2010 πεζοπόροι εθελοντές θα διερευνήσουν και θα χαρτογραφήσουν το δρομολόγιο. Εάν επιλυθούν ορισμένα προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία και θα υπάρξει σήμανση παντού, η πεζοπορία κατά μήκος της Εγνατίας θα μετατραπεί σε μια αξέχαστη εμπειρία. Το διεθνές μονοπάτι θα συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους με μικροπιστώσεις να ανοίξουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, και σταθμούς για την αλλαγή γαϊδουριών και αλόγων.

Πολιτισμός: τέχνη, μουσική και χορός

tom

Καλλιτέχνες και μουσικοί θα έρθουν σε επαφή σε εκθέσεις και συναυλίες. Για το 2010 και 2011 έχουν προγραμματιστεί συναυλίες και εργαστήρια κατά μήκος της Εγνατίας με συμμετέχοντες από πολλές χώρες. Παιδιά της περιοχής έχουν ζωγραφίσει ένα τεράστιο πίνακα μήκους δεκάδων μέτρων, ο οποίος θα εκτεθεί στην Πόλη (τότε Πολιτιστική Πρωτεύουσα) στο τέλος του Καραβανιού 2010.

Νεολαία και Εκπαίδευση

Το VEF επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα για την ανταλλαγή νέων και την εκπαίδευση για την ειρήνη. Νέοι θα συνεργαστούν σε προγράμματα για το περιβάλλον και την αναστύλωση μνημείων. Στο ορεινό χωριό Δάρδε της Αλβανίας θα βοηθήσουμε τους μαθητές στην επισκευή του χαλασμένου σχολείου τους. Μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς!

Εγνατία Οδός – Σταυρόδρωμι των Βαλκανίων

Η παλιά Εγνατία Οδός συνδέει τα παράλια της Αλβανίας με την Κωσταντινούπολη. Δυτικά αποτελεί προέκταση της ρωμαϊκής Via Appia στην Ιταλία, ανατολικά συνεχίζει στο Δρόμο του Μεταξιού. Μετά την κατασκευή της από τους Ρωμαίους, η Εγνατία αποτέλεσε για πάνω από 2000 χρόνια την κεντρική αρτηρία επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Εγνατία ανήκει σε όλες τις εποχές: από τη Ρωμαϊκή στην Βυζαντινή, και από την Οθωμανική στη σύγχρονη εποχή. Η Εγνατία ανήκει επίσης σε πολλούς λαούς: Αλβανοί,Σλάβοι, Βούλγαροι, Ρομά, Εβραίοι, Πόντιοι, Έλληνες, Τούρκοι, επί αιώνες επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσα από την εντατική ανταλλαγή πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, ιδεών και αγαθών. Ακόμα και σήμερα, παρά τους εθνικισμούς, τις συγκρούσεις και την απομόνωση των τελευταίων αιώνων, η πολιτισμική ενότητα της Εγνατίας φαίνεται ξεκάθαρα στη μουσική, στις γλώσσες, στην κουζίνα, στις αφηγήσεις και σε πολλές άλλες πλευρές της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Βαλκανίων.

map