Τι κάνει το VEF;

Κοινή επιστημονική έρευνα

lina

Μέχρι σήμερα οι επαφές μεταξύ των ερευνητών της Εγνατίας σε διάφορες χώρες ήταν ελάχιστες. Το VEF σπάει αυτήν την απομόνωση με διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις. Έτσι δημιουργούνται οι προοπτικές να διαμορφωθεί μια κοινή ματιά στην ιστορία και να περιοριστούν οι εθνικιστικές τάσεις στην αρχαιολογία και ιστοριογραφία των Βαλκανίων. Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς σε επί μέρους αρχαιολογικές έρευνες.

Το διεθνές μονοπάτι

Στη διάρκεια του Καραβανιού 2009-2010 πεζοπόροι εθελοντές θα διερευνήσουν και θα χαρτογραφήσουν το δρομολόγιο. Εάν επιλυθούν ορισμένα προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία και θα υπάρξει σήμανση παντού, η πεζοπορία κατά μήκος της Εγνατίας θα μετατραπεί σε μια αξέχαστη εμπειρία. Το διεθνές μονοπάτι θα συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους με μικροπιστώσεις να ανοίξουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, και σταθμούς για την αλλαγή γαϊδουριών και αλόγων.

Πολιτισμός: τέχνη, μουσική και χορός

tom

Καλλιτέχνες και μουσικοί θα έρθουν σε επαφή σε εκθέσεις και συναυλίες. Για το 2010 και 2011 έχουν προγραμματιστεί συναυλίες και εργαστήρια κατά μήκος της Εγνατίας με συμμετέχοντες από πολλές χώρες. Παιδιά της περιοχής έχουν ζωγραφίσει ένα τεράστιο πίνακα μήκους δεκάδων μέτρων, ο οποίος θα εκτεθεί στην Πόλη (τότε Πολιτιστική Πρωτεύουσα) στο τέλος του Καραβανιού 2010.

Νεολαία και Εκπαίδευση

Το VEF επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα για την ανταλλαγή νέων και την εκπαίδευση για την ειρήνη. Νέοι θα συνεργαστούν σε προγράμματα για το περιβάλλον και την αναστύλωση μνημείων. Στο ορεινό χωριό Δάρδε της Αλβανίας θα βοηθήσουμε τους μαθητές στην επισκευή του χαλασμένου σχολείου τους. Μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς!